future experience

Op 14 april deden we samen met anderen* de Future Experience op de Innovation Expo in Eye Amsterdam. We vonden het een geslaagde dag. Bezoekers werden uitgenodigd om mee te doen, niet alleen maar om te komen kijken.

De experience begon bij twee probes, provocatieve beelden en actieve experimenten om de mogelijke consequenties van toekomstige situaties echt voelbaar te maken en er inzichten uit te halen. We vroegen bijv. ‘Wat ben jij bereid te delen? Probe sharing

Omdat de randstad in 2025 zo dichtgeslibd is dat er criteria verbonden moeten worden aan het wel of niet in de randstad kunnen wonen bespraken we met deelnemers of ze eigenlijk wel voldoende bijdroegen?

  1. Hoeveel uur per week doet u vrijwilligerswerk (> 5 uur is vrijwilligerswerk)
  2. Draagt u meer dan 2% van uw netto inkomen af aan goede doelen? ( > 2% is 1 ster)
  3. Bent u bereid uw auto of fiets te delen? (ja is 1 ster)

Voor elk punt was een ster te halen, hieronder zie je wat dan betekent.

Probe randstad Deze probes leverden een hele reeks inzichten op (zie hieronder) die te gebruiken zijn om concrete concepten te gaan ontwerpen.

…het ding, de huls, het gebruik wil ik delen, maar het persoonlijke/intieme wil ik afschermen …ik ga makkelijker meedoen als ik invloed heb op wat en wanneer ik iets deel …ik ga dwars liggen als ik het gevoel heb steeds gecontroleerd te worden of als ik moet …ik wil geen opgelegde keuzes, maar bijdragen aan die dingen die bij mij passen. Als het als corvee voelt gaat het mis …positieve privileges werken veel beter dan negatieve of bestraffende.

Insights

Om te illustreren hoe je uit de insights van de probes concrete concepten kan ontwikkelen presenteerden studenten van Communication & Multimedia Design Rotterdam drie prototypes die tot stand zijn gekomen door het proces van probing:

Lunchbox: Zodat kinderen gezond eten op school.

Commune: Waarin inwoners zelf mee vorm kunnen geven aan de stad.

Shred it: Een oplossing voor stedelijke vervuiling.

prototypes

Alledrie zijn het integrale ecosystemen die tot stand zijn gekomen op basis van concrete inzichten van inwoners.

We concludeerden na vele interessante gesprekken dat bezoekers erg warm liepen voor de probing manier van onderzoeken en hebben meerdere gesprekken gepland om hier verder over te praten.

De ervaringen van bezoekers beperkten zich trouwens niet alleen tot de ervaringen met privileges in de stad en Wat wil je delen. Ook deelden ze ervaringen wat ze in hun praktijk aan deze inzichten konden hebben. Deze varieerden van:

– Tjee, dan kun je echt beleid maken op nieuw opkomende thema’s zoals de deeleconomie en de gevolgen van de participatiemaatschappij

– He dat is anders dan die lijntjes doortrekken en prognoses en scenario’s bijstellen in grafieken, dit is echt onderzoeken in de leefwereld en vandaar uit de vraagstukken leren kennen

– Hoe werkt dat dan in die niet maakbare wereld die hoog dynamisch is? Begin je dan gewoon!

– Dus jullie zetten het ontwerpen echt centraal vanuit de beleving van de burger en dat vertalen jullie dan richting inzichten voor beleid of prototypes

– Dit is wel een ander handelingsperspectief dan we normaal toepassen. Jullie zetten steeds 1 stap en ontwerpen dan voor de volgende stap in een iteratief proces. Boeiend zo’n werkwijze.

BNR kwam ook nog op bezoek en interviewde een van de studenten van Lunchbox en Jan Peeters van Chaos Collective.

Interview BNR

Mocht je meer willen weten over onze aanpak of zelf met de probing techniek aan de slag gaan? Laat het ons weten via het contactformulier en dan nemen we contact op.


*) De Future Experience is a co-creatie van Chaos Collective, Hogeschool Rotterdam, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Sioo, Driven by Values en ActZ.